rss search

Regional Express, 27.06.2015, Morski savjeti za akutne i kronične tegobe sustava za pokretanje

line

Živjeti blizu mora povlastica je koje ponekad nismo svjesni. Malo korisne šetnje do omiljene plaže, blagodati koračanja po šljunku, pijesku ili stjenovitoj obali, slana voda i svjež zrak, masaža i rekreacija- spa wellness za koji ne trebamo potrošiti ni kune. Dobrobiti te povlastice biti će velike za vaš um i tijelo, vaše zdravlje tijekom jeseni i zime. Ne zaboravite: naše tijelo pamti i dobro i loše. Neka zato uvijek bude više dobrih i pozitivnih doživljaja, misli i osjećaja te funkcionalnog i cjelovitog vježbanja.

Da bi vam plivanje i boravak u moru donijeli opuštanje, zdravlje i smanjili tegobe treba poštovati svoje mogućnosti i znati što je poželjno, a što opasno kod nekih kroničnih oboljenja. U suprotnom, mogli bi ste se pridružiti skupini ljudi koja će tijekom jeseni patiti od bolova i neugodnosti, jer niste znali što ne smijete.

Preporuke koje slijede nisu način liječenja, već isključivo upute što bi  trebali izbjegavati da ne pogoršate svoje stanje ako je riječ o kroničnoj bolesti. Ukoliko ste u akutnoj fazi, imate jake bolove i pogoršalo vam se stanje, potražite pomoć fizijatra bez odgađanja.

Artroza koljena- prsno plivanje trebate izbjegavati zbog trzajnih pokreta u koljenu i opterećenja na rubne dijelove hrskavice.

Kombinirajte leđni i slobodni (kraul) stil plivanja u kojem ćete na pravilan način aktivirati mišiće nogu, pokretljivost u zglobu i  povećati njihovu snagu, a pritom nećete opteretiti hrskavicu. Preporuka je i hodanje u plitkoj vodi, visine do iznad koljena, u početku polako, a zatim sve brže.

Artroza kuka-  kao i artroza koljena zahtijeva očuvanje pokretljivosti u zglobu, te jačanje mišića koji ga okružuju. Izbjegavajte prsno plivanje, ali u vertikalnoj poziciji ili na leđima u plitkoj vodi radite vježbe privlačenja koljena na prsa, žabice, odmicanja nogu naprijed, u stranu i natrag.

Križobolja- voda, naročito temperature 32-33°C ima velik relaksirajući učinak na mišiće i važno je sredstvo u kineziterapiji akutnih i kroničnih bolesti kralježnice. Temperatura mora je značajno manja, zato neka ulazak u vodu bude postepen. Prvo samo hodajte kroz plićak, nastavite hodati u vodi do razine struka jer time jačate mišiće nogu i zdjelice, što pomaže u rasterećenju donjeg dijela leđa. Neka leđni stil plivanja bude najviše zastupljen, jer će vam pokreti ruku i trupa istezati, opuštati i jačati mišiće duž cijele kralježnice. Povremeno možete koristiti prsni ili slobodni stil plivanja.

Reumatoidni artritis- sunce i more u kroničnoj i kontroliranoj bolesti uglavnom daju pozitivne učinke. Hodajte u plitkoj vodi i plivajte stilom koji vam najviše odgovara. Izbjegavajte hladno more i preduge dionice plivanja. Učinci vježbanja se zbrajaju. Dokazano je da vježbanje npr. tri puta na dan po 10-15 minuta ima isti pozitivan učinak na organizam kao i vježbanje jedan put na dan u trajanju od 45-60 minuta.

Bolni sindromi u ramenom zglobu- ukoliko patite od jakih bolova ili ne možete normalno koristiti ruku, plivanjem možete pogoršati stanje. Izbjegavajte leđni i slobodni stil plivanja zbog prevelikih amplituda pokreta ruku koje dodatno mogu oštetiti hrskavicu, ligamente i tetive oko zgloba. Ako ne možete izbjeći plivanje, neka to bude prsni stil, ali oprezno. Ono što vam može pomoći je relaksirajući i opuštajući učinak tijela uronjenog u vodu i vježbe u vodi. Vježbajte u vodi do visine ramena i neka ruke cijelo vrijeme budu u moru. U tom položaju polako radite sve kretnje u ramenu.

Spondiloza i problemi u vratnoj kralježnici- prsno plivanje je strogo zabranjeno i treba ga potpuno izbjegavati zbog lošeg položaja glave i kružnih pokreta ruku. Prsni stil plivanja pojačava napetost u već napetim mišićima vrata, pojačava pritisak koštanih izbočina i mekih tkiva na izlazište živaca, može povećati bolove, trnjenje, glavobolje i vrtoglavice. Koristite leđno plivanje, plutanje na vodi da se opustite, vježbe u plitkoj vodi, osvjestite svoje loše držanje i vaš govor tijela u kojem podižete ramena i uvlačite glavu u njih. Izdužite vrat, pogled usmjerite ravno ispred sebe i spustite ramena.

Povećana tjelesna težina zasigurno predstavlja najveći rizik za oboljevanje od raznih bolesti pa tako i koštano- zglobnih. Iskoristite kretanje u vodi da bi ste zavoljeli fizičku aktivnost i lučenjem hormona sreće naučili tijelo da bude ovisno o njoj te traži fizičku aktivnost kroz cijelu godinu. Žustro hodanje i trčanje kroz vodu u kombinaciji s plivanjem i vježbama 3-4 puta tjedno u trajanju do 45 minuta (ili u kraćim intervalima) neće biti stresno za vaše zglobove, a kalorijsku potrošnju izjednačit ćete s laganim trčanjem.

Da bi ste se osjećali bolje, vratili energiju, izbacili toksine iz tijela, poboljšali vaš imunitet i živjeli ispunjen život tijelu trebate dati pokret i kretanje.

Regional ExpressNapišite odgovor