Body tehnika u rehabilitaciji

ruj 23, 2010 | Korisni tekstovi

Body Tehnika je nova metoda holističkog pristupa treningu koja stručno razjašnjava i primjenjuje drugačiji pristup i način rada u rekreaciji, rehabilitaciji i vrhunskom sportu. Body tehniku možemo definirati kao kompleksan spektar znanja sa svrhom holističkog i uravnoteženog djelovanja na ljudski organizam, tretiranje tijela u trodimenzionalnoj, promjenjivoj i nestabilnoj okolini što rezultira pravilnom posturom zglobnih tijela te automatizmom pravilnog funkcioniranja tijela u svakodnevnim situacijama.

Svakim danom svjedoci smo porasta broja oboljenja, deformacija i ozljeda lokomotornog sustava koje onemogućavaju aktivnosti svakodnevnog i profesionalnog života te emotivnu i socijalnu stabilnost osoba koje su tu sposobnost potpuno ili djelomično izgubile.

Ovisno o vrsti deformacije, stupnju oboljenja, dobi i mogućnostima body tehnika se može provoditi u individualnim ili grupnim programima nakon ili uz dodatnu fizikalnu terapiju. Program koristi

 • vježbe za pokretljivost kralježnice uz lagano zagrijavanje tijela na biciklu ili pokretnoj traci
 • vježbe istezanja mišićnog sustava kojima se podiže i uspostavlja prirodna zglobna pokretljivost
 • vježbe jačanja, ponajprije dubokih mišića stabilizatora koštano-zglobnog sustava čija se snaga i izdržljivost suprostavlja pravcu djelovanja vanjskih sila i težine tijela
 • vježbe za mišićnu uravnoteženost oko zglobne osovine koje ubrzavaju oporavak i poboljšavaju sveukupno stanje organizma
 • vježbe relaksacije za formiranje mekane muskulature i otklanjanje muskulatornog stresa
 • vježbe disanja kojima se postiže bolja kontrola pokreta i bolja opskrba tkiva kisikom.

Kakvi su benefiti vježbanja body tehnike svjedoči nam i gđa Marija Poglajen koja već godinu dana provodi rehabilitaciju po programu i principima body tehnike dva do tri sata tjedno sa verificiranim instruktorom body tehnike, svojom kćerkom Morenom Poglajen Carić. Teška povreda kralježnice prije 17 godina, 11 operativnih zahvata na kralježnici, stalni bolovi, smanjena pokretljivost, stopostotna invalidnost i 61 godina života za nju nisu prepreka da se ostvari poboljšanje i unaprijedi kvaliteta života.

Individualiziranim pristupom( jer ne postoji recept koji se primjenjuje za sve s istim problemom), raznovrsnim vježbama za čitavo tijelo a ne samo za problematično područje, maksimalno koncentriranom izvođenju vježbi uz svjesni učinak svake, umnom integracijom u vremenu i prostoru da se nauči percipirati mišićnu aktivnost tijekom vježbe, svjesnim i kontroliranim disanjem gđu Mariju je body tehnika osvijestila, podučila i omogućila joj kontrolu nad vlastitim tijelom i kretanjem.

Nakon operativnih zahvata na kralježnici i redovitog programa rehabilitacije u Varaždinskim toplicama gđa Marija nije imala mogućnost i dalje prakticirati adekvatnu rehabilitaciju osim onu kod kuće i s naučenim vježbama iz toplica.

Otvorenjem Pilates Body studia u Puli i nabavkom specijalnih  pilates sprava  započela je body avantura kćerke instruktorice i majke Marije.

Početak je bio težak kao i svaki početak. Poznavanje dijagnoze, oštećenja živaca i mišića koji nisu u funkciji bio je prvi korak. Instruktor body tehnike mora jako dobro poznavati anatomiju i fiziologiju, način na koji funkcioniraju zglobovi i mišići te koji živci inerviraju određeno područje. Jedino tako, instruktor može prepoznati postoji li ozljeda, deformacija ili samo kriva navika korištenja određenih dijelova tijela. Kod Marije to je bilo jako važno, jer oslabljena i  nefunkcionalna muskulatura i bolovi tijekom godina prisilili su  tijelo da zauzme nakrivljeno, rasteretno držanje, pri čemu se jedna strana tijela brže i više troši.

Vježbanje smo započeli na biciklu, u rasteretnoj ležećoj poziciji. Utjecaj na kardio-respiratorni sustav vrlo je važan jer da bi tijelo funkcioniralo potreban mu je kisik. Slaba cirkulacija znači i slabo hranjenje mišića i živaca. Lagana aerobna aktivnost i vježbe za ramena i ruke pripremila su tijelo za  reformer, osnovnu spravu u pilatesu baziranoj na pomičnoj platformi s oprugama. U ležećoj poziciji, stručna osoba vrlo lako može uočiti disbalanse između desne i lijeve strane tijela, položaj glave, ramena, kralježnice i kukova. Točnim uputama kako pomaknuti glavu, ramena, kukove, položaj stopala tijelo se dovelo u ispravan i optimalan položaj. Pomaci su mali ali položaj Marija nije osjećala ugodnim i prirodnim. Vježbanje se nastavilo podučavanjem kako aktivirati ˝core˝, skupinu mišića trupa ( trbušne, leđne, zdjelične zone i dijafragme) koji čine jezgru našeg tijela, drže unutarnje organe i bitni su radi pritiska koji se stvara u abdomenu prilikom hodanja, dizanja tereta i ostalih aktivnosti. To područje štiti našu kralježnicu, posebno najpokretljiviji lumbalni dio. Naučiti da se ˝core˝mora aktivirati stotinku sekunde prije ruku ili nogu važno je kako bi opterećenje bilo raspodijeljeno  na sve segmente. Zato pilates body tehnika aktivira cijelo tijelo, od jezgre prema periferiji. Svi mišići sudjeluju. Na reformeru nastavljamo vježbama za stopala, mišiće potkoljenice, natkoljenice, zdjelice, trbuh, leđa, ramena i ruke te vrat. Stalno se kontrolira izvođenje pokreta, pravilan položaj tijela i  disanje. Pojava boli traži od instruktora prilagodbe, promjene vježbi i motoričkih zadataka kako bi se najsigurnije stimuliralo mišiće. Koristimo i  stability chair pilates spravu, proprioceptivne rakvizite, ljestve, gume i naše inovacije kako bi pronašli položaj tijela u kojem na siguran način možemo stimulirati živčano-mišićne strukture. Koristili smo različite položaje, motoričke stimulanse, sprave i rekvizite. Iz dana u dan otkrivamo nove i dolazimo do rezultata koji nas vesele, a Mariji daju motivaciju i veliku snagu da dođe do svoga cilja i ponovo zapleše u svojim plesnim cipelicama.

Do sada smo postigli

 • poboljšanje cirkulacije, smanjena pojava edema na skočnom zglobu
 • visok stupanj kondicije u skladu s njezinom dobi
 • poboljšanje stabilnosti i pokretljivosti zglobova, posebno kukova zbog atrofirane i neurološki neosjetljive muskulature
 • povećanje opsega pokreta
 • povećanje snage i izdržljivosti oslabljenih i atrofiranih mišića
 • unaprijeđenje živčano-mišićne aktivnosti i kontrole pokreta
 • smanjenje bolova cijele kralježnice, koljena i kukova
 • povratak  funkcije stopala zahvaćene noge, poboljšanje mehanike hoda i prijenosa sila, bolja postura tijela

Reći će vam da se gotovo i ne sjeća kada joj se ukočio vrat i kada se ˝zablokirala˝u donjem dijelu leđa prilikom obavljanja raznih dnevnih aktivnosti. Kada se to rijetko i dogodi nisu više potrebni tjedni mirovanja, već 2-3 dana. A za veliko spremanje u kući više joj ne trebaju 4 dana, sada to odradi u jednom danu.

[nggallery id=7]