Regional Express, 10.3.2014 – Deset godina Sunset centra u Puli

ožu 11, 2014 | Iz medija

Deset godina Sunset centra u Puli

(link na članak)

INTERVJU S MORENOM POGLAJEN CARIĆ

Sunset centar u Puli ove godine slavi svoj deseti rođendan. Tim povodom za Regional Express razgovaramo s vlasnicom Sunset centra Morenom Poglajen Carić, a velika zabava održati će se 5. travnja.

Kako je krenula Vaša ljubav prema tjelovježbi ?

– Još u osnovnoj školi sam započela svoj put upoznavanja mogućnosti i ljepote pokretanja tijela i razvijanja kreativnosti uz svoju prvu ljubav prema plesu, pokretu i muzici. Kroz srednju medicinskoj školu znanje se širilo na ono što smo mi kao ljudska bića iznutra, od čega smo sazdani, što se dešava u zdravom i bolesnom organizmu te kako unaprijediti i očuvati zdravlje ljudi. I kada misliš da si pronašao svoje zvanje, život te iznenadi i nađeš se, kao ja, u dvorani za vježbanje i rekreaciju. Spoj muzike, pokreta i potrebe poznavanja cjelovitosti ljudskog tijela, prije dvadeset godina usmjerili su me u svijet fitnessa gdje sam eto do danas.

Završila sam uz rad višu trenersku školu pri Kineziološkom fakultetu u Zagrebu i dvogodišnje učilište za Body instruktora uz još mnogo specijaliziranih edukacija.

Deset godina postojanja Sunset centra obilježava se ove godine, sigurno ste jako ponosni, možete li nam otkriti koja je tajna uspjeha?

– Deseta godina rada u vlastitom centru važna je obljetnica zbog koje sam jako ponosna. Tajna uspjeha je u znanju i stalnom učenju, ne gotovih instant programa vježbanja jer njih ima kao gljiva poslije kiše, već znanju o metodama treninga, trenažnim sadržajima, svakoj stanici, tkivu, međusobnoj povezanosti sustava u tijelu, biomehanici pokretanja tijela, skrivenim okidačima za bol i nelagodu. Znanju o događanjima u tijelu pri pokretu, specifičnim situacijama i životu. Ako uz znanje imaš i ono ˝nešto˝, intuiciju s kojom se rodiš, osjećaj za promatranje, osjećanje osobe i njezinog trenutnog psiho- fizičkog stanja, tvoj rad se prepoznaje i cijeni, a rezultati i sretna tijela i lica klijenata su ti nagrada i motivacija da i dalje učiš.

Iza vas stoji cijeli tim ljudi, tko su oni?

– Hahaha, kao da nas ima stotinu. Sunset tim je mali, ali izuzetno pozitivan i povezan tim ljudi. Maja, Karmen, Ivana, Sandra, Aleksa i Tomas uz mene i moju obitelj čine uspješan tim koji svaki sa svojom karizmom i osobnošću svakodnevno pokušava usrećiti i usmjeriti svakog našeg klijenta kroz razgovor, vježbanje i druženje.

Radite prema posebnim programima, imate individualan pristup radu, zašto je ova franšiza koju imate posebnija od drugih?

– Posljednjih trideset, četrdeset godina fitness i rekreacija se razvijaju velikom brzinom. Svakodnevno niče bez broj razno- raznih programa vježbanja i rekvizita, svi su znanstveno istraženi i u samo nekoliko mjeseci ˝vaše tijelo pretvaraju u savršenstvo˝. Nakon određenog vremena umoriš se trčati za trendovima. Kada završiš fakultet, mnoštvo specijaliziranih edukacija shvatiš da ne želiš plaćati trend, model po kojem ćeš odrađivati sat treninga uz određenu muziku i prestati biti kreativan i učiti. Cijeli Sunset tim je maksimalno educiran, znamo sve o vođenju treninga u rekreaciji, rehabilitaciji i vrhunskom sportu, a svaki trening maksimalno je organiziran i isplaniran prvenstveno prema zahtjevima i mogućnostima svakog pojedinca te prema specifičnostima utjecaja na određene sposobnosti. Sve to sam pronašla u franšizi PBS-a centra sportske izvrsnosti, kreativan rad koji se zasniva na znanju, iskustvu, istraživanju, učenju i povezivanju svih razina ljudskog tijela i onoga što ga okružuje. Nema gotovog recepta za vježbu ili trening, postoji samo klijent, cilj i bezbroj mogućnosti. Ako imaš širinu u znanju onda ćeš znati koji put moraš odabrati da bi došao do cilja sata ili treninga.

Imate dvije kćerke od kojih je jedna krenula vašim stopama, znači za budućnost nema brige?

– Da, imam dvije prekrasne kćerke. Starija je na četvrtoj godini kineziološkog fakulteta, završava Kineziološko učilište body tehnike i već stječe praksu kroz rad u fitness centru. Da li to znači da za budućnost nema brige iskreno ne znam. Priželjkujem njezin povratak kući, ali istovremeno se ne vežem za tu mogućnost jer želim da sama odluči što želi u svom životu. Mlađa kćerka još uživa u djetinjstvu i neka tako bude što duže. Obzirom na produljenje radnih godina sigurno nema brige, tu sam još dva, tri desetljeća i moram još puno toga naučiti i kroz svoje tijelo osvijestiti.

Kakva je Morena privatno, što vas opušta,što radite kad ne radite?

– Morena privatno je žena, majka, kćerka i prijateljica. I kada ne radim u centru radim po kući i oko kuće. To mi je mana. Ne znam ljenčariti iako se već par godina trudim naučiti. Opuštam se uz svoje najmilije, muziku uz koju sam odrastala, čitam, šećem, ali nađem i trenutke da se ušuškam na kauču i gledam televiziju.

Kakvi su planovi za budućnost, sljedećih 10 godina?

– Imam puno planova, želja i ciljeva. Još puno znanja i vještina želim savladati. Kojim putem ćemo ići ne želim otkrivati jer vjerujem da je važnije biti prisutan i živjeti sadašnji trenutak. On će oblikovati kada i kako će se planovi realizirati.

Koja je poruka vašim budućim vježbačima, zašto odabrati vježbanje u vašem centru?

– Moja poruka svim ljudima je da započnu upoznavati svoj jedini dom- Svoje tijelo! Vježbanje je prvi korak na tom putu upoznavanja. Istražujte, obiđite sve centre za vježbanje, razgovarajte za instruktorima, raspitajte se o njihovoj izobrazbi, pronađite mjesto gdje ćete se osjećati ugodno, gdje će znati kako vam pomoći, naučiti vas novim vještinama i kako slušati tijelo i signale koje vam šalje, gdje ćete na siguran način razvijati snagu, izdržljivost, gipkost, ravnotežu i kondiciju da kroz život grabite snažni, zdravi i sretniji.

Rex/Ružica Koraca

Objavljeno 10/03/14 u 04:56 PM unutar kategorije Naslovnica • Zanimljivosti •