Regional Express, 11.04.2015 – Detoksikacija tijela uz pomoć trampolina

tra 11, 2015 | Iz medija

Kada pokrenemo naše tijelo, svaka naša stanica (imamo preko 3000 tipova stanica) ima od toga koristi jer povećana cirkulacija donosi više hranjivih tvari i kisika te ubrzano izbacuje štetne produkte metabolizma koji mogu biti toksični. Umjesto da se zadržavaju u organizmu mirovanjem, potrebno se REDOVITO kretati, izmjenjivati periode intenzivnije i umjerenije aktivnosti, sa dovoljno odmora i time drastično smanjiti toksičnost stanica pa i cijelog organizma.

Jeste li znali da se u aktivnom tijelu rad stanica mijenja, ono se ubrzava a kroz staničnu membranu događa se i do 10 puta brža izmjena tvari?!
Međustanična tekućina prima izbačene viškove i toksine iz stanica kako bi se stanica pročistila, bolje funkcionirala i bila spremnija za obranu od ostalih mikroorganizama.
Nije svejedno kojom vrstom aktivnosti se bavite. Svaka stanica ima određen kapacitet koji može podnijeti kada je tijelo podvrgnuto nekom razinom intenzivne tjelovježbe. Ako se pretjeruje dolazi do oštećenja stanične membrane kratkoročno ili pak dugoročno što je opasno. To se događa u slučajevima kada duže vrijeme obavljate aktivnosti koje prelaze granice mogućnosti vašeg organizma. Umor nakon aktivnosti najčešći je znak pretjerivanja!

Kako bi se prilagodili kapacitetima vaših stanica, tjelovježba treba biti kumulativno umjerena, redovita, raznovrsna i dugoročno orijentirana prema povećanju svih razina fitnessa vašeg organizma.

Najbolja svakodnevna preporuka za staničnu tjelovježbu je tzv. anti gravitacijski trening za kojeg možete odvojiti 15-ak minuta u danu. To su vježbe laganih do intenzivnijih skokova po vertikalnoj osi na trampolinu kojima ćete postići staničnu revitalizaciju i otpornost.

Mini trampolin je konstruiran 1970 godine (doba masovnog jogginga) od kada se primjenjuje u vrhunskom sportu,rekreaciji i nešto u rehabilitaciji. Koriste ga djeca, mladi, odrasli i starija populacija.

Skokovi na trampolinu vam u prvoj minuti izazovu osmjeh na licu, promijenite ulogu na tren i vratite se u djetinjstvo – savršen osjećaj zadovoljstva, laganog i pokretnog tijela.

Amortizacijom se apsorbira na trampolinu preko 85 % opterećenja što je minimalno opterećenje na zglobove.

Sa poskocima (vertikalne sile) svaka stanica ima koristi i zato se zove – stanična tjelovježba. Ona se na mikro razini pokreče gore-dole i na trenutak postane bestežinska a na trenutak pod većim opterećenjem. Tako se stanice međusobno guraju, rastežu i masiraju te povećavaju  intracelularnu cirkulaciju. Molim vas da se slijedeći puta kada odlučite potrošiti hrpe novaca na detox dijete, pilulice, masaže i slično potrudite barem dio novaca uštedjeti i pokrenuti se na trampolinu.

Skačite sa djetetom u ograđenim velikim trampolinima i ne obazirite se na publiku, ili kupite jedan familijarni trampolin za kućnu upotrebu.

Dok skačete, zamišljajte u svom tijelu milione sitnih stanica koje se pokreću gore-dolje, a budite bez straha jer svaka stanica ima sposobnost prilagodbe na vanjska opterećenja-skokovi stvaraju veću gravitacijsku silu ali na trampolinu ne prelaze njihovu razinu tolerancije dok kod skokova na tvrdom i trčanja da. To stimulira proteinsku proizvodnju što jača stanične membrane i direktno utječe na jačanje tkiva, bolji tonus tkiva i veću rezistenciju na povrede.

Faza doskoka (deceleracija) snaži sve mišiće na tijelu kao ni u jednoj drugoj vrsti aktivnosti, a za fazu odskoka (akceleracije) nije potrebna tolika snaga jer dolazi do reverzibilnog procesa sila.

Na taj se način pokreće limfni sustav koji je prvi odgovoran za izbacivanje toksina iz tijela, čisti tijelo od otpadnih tvari koje se nakupljaju metabolizmom. Za razliku od krvožilnog sustava, limfni nema svoju pumpu koja ga pokreće po tijelu, a limfne žile imaju duplo više zalistaka u odnosu na vene. Za pokretanje limfe po tijelu mišićni rad je nužno potreban!

Osobe koje se ne kreću i imaju loš unos tekućine, imaju gustu limfu punu toksina. Takva im cirkulira po tijelu i prenosi viruse, bakterije, stanice karcinoma i sl., sa jednog kraja tijela na drugi.

Da bi pravilno pokrenuli limfni sustav, najvažnija je mišićna kontrakcija donjih ekstremiteta koja gura limfu prema srcu. Vertikalne sile kod skokova naizmjenično otvaraju i zatvaraju limfne zaliske, mijenjaju stanične tlakove i tako još dugo sati nakon vježbanja čiste organizam. Osjećaj kada vas peče u listovima je znak da ste pokrenuli limfu!

Uz takvu redovitu tjelovježbu, neizostavno je napomenuti da bijela krvna zrnca postaju brojnija i zajedno sa limfom 15 puta brže kolaju tijelom i brane organizam.

Zato vježbajte i skačite, budite upravo Vi primjer zdravog duha i tijela.

Regional Express