Regional Express, 13.06.2015, Pozitivni učinci vježbanja u vodi

lip 14, 2015 | Iz medija

Blagodati vode i njezin utjecaj na psihofizičko zdravlje ljudi sigurno su negdje duboko pohranjene u našoj memoriji još sasvim davno kad smo bili ˝bebe˝ u majčinom trbuhu i zahvaljujući vodenom mediju već tada se nesvjesno s njom povezali te spoznali njezinu važnost.

Već više od 20 godina voda se koristi u rehabilitaciji i rekreaciji, a u zadnje vrijeme i u kondicijskom treningu sportaša.
Voda je 800 puta gušća od zraka. Otpor vode je 12-14 puta veći nego otpor zraka, što povećava opterećenje na mišiće i djeluje na njih u svim smjerovima. Istovremeno, tjelesna težina je 50-90 posto manja nego na suhom, ovisno o dubini vode, pa tako vježbanjem u vodi smanjujemo silu pritiska na zglobove (naročito u skočnom, koljenom zglobu i zglobu kuka). Zbog utjecaja tlaka vode 20 posto više krvi dotječe u srce, a povećava se i kapacitet udaha i izdaha.
Sve te činjenice govore u prilog tomu da je vježbanje u vodi sigurno, s najmanjim rizikom od ozljeđivanja i da ima cjelovit utjecaj na ljudsko tijelo i zdravlje (razvija kardio respiratorni sustav, povećava mišićnu jakost, izdržljivost i fleksibilnost, smanjuje potkožno masno tkivo, povećava gibljivost kralježnice i ostalih zglobova, poboljšava pravilno držanje tijela, razvija koordinaciju i ravnotežu te povoljno utječe na cirkulaciju limfe, a time na smanjenje celulita i jačanje imuniteta).

Vodeni medij omogućiti će vježbanje bolesnicima kojima vježba izvan vode izaziva bolove, ubrzat će oporavak od raznih degenerativnih i reumatskih bolesti, ozljeda i postoperativnih stanja, a pogodovat će srčanim bolesnicima, asmatičarima, trudnicama i starijim osobama.

Na temelju znanstvenih činjenica o svim pozitivnim učincima vježbanja u vodi, danas u svijetu postoji veliki broj različitih sadržaja i programa: vrlo popularno trčanje u dubokoj vodi (DWR), hodanje u vodi, aqua aerobic, body tehnika, pilates water, water tai-chi, aqua bootcamp, aqua zumba i sl.

Ako želite prilikom vježbanja povećati opterećenje i postići još bolje rezultate, na raspolaganju vam je veliki broj rekvizita i sprava za vježbanje u vodi, od peraja za ruke i noge, različitih jednoručnih i dvoručnih bučica i step klupica do pojaseva, rukavica, bicikla za vodu, traka za trčanje, dasaka za vodenu propriocepciju i slično.

Zbog svega navedenog  i one skrivene povezanosti čovjeka i vode, vrijeme je da krenete do prve plaže ili, kamo sreće, svog bazena i uronite u vodu. Za početak samo pokušajte osvijestiti opuštenost tijela, svoje disanje i masažni dodir vode.

Regional Express