Regional Express, 15.03.2015, Da li smo zaboravili hodati???

ožu 15, 2015 | Iz medija

Najvažniji trenutak u životu svakog roditelja, nakon rođenja djeteta, je dan kada ono napravi prve korake i započne samostalno hodati. Skoro cijelu jednu godinu živčani, mišićni i koštani sustav su se pripremali i razvijali kako bi dijete konačno zauzelo uspravan stav tijela i u takvom započeo hodati, a tisućljeća evolucijskog razvoja učinile su ljude najinteligentnijim bićima ovog planeta  upravo zbog tog podizanja iz četveronožnog u uspravan položaj. I kada smo konačno savladali taj najosnovniji motorički obrazac kretanja umjesto da ga razvijamo, čuvamo i koristimo mi sjednemo i vozimo se, a hodamo minimalno.

Povećana tjelesna težina, loša kondicija i poneka bol podsjete nas da bi trebali početi sa rekreacijom i onda opet izabiremo aktivnosti koje preskaču hodanje. A vjerujte mi, jako je malo ljudi koji znaju pravilno hodati. Sigurno si mislite kako ne znamo pravilno hodati? Svakodnevno gledam ljude kako hodaju, tijelo se zbog lošeg držanja, različitih deformacija u koštano- zglobnom sustavu i neprirodnog korištenja tijela u svakodnevnom životu bori i odupire radeći različite kompenzacije i zaboravi koristiti određene mišiće koji su primarno odgovorni za izvođenje neke kretnje. Na primjer, da li hodate tako da vam prvo peta dotakne pod, a zatim prednji dio stopala, da li odižete stopala od poda ili ih vučete po podu, da li vam se aktiviraju mišići stražnjice dok hodate, da li vam obje ruke podjednako rade zamahe uz tijelo ili jedna ruka stoji mirno jer u njoj
često nosite torbicu.

Pokušajte dok hodate držati trup uspravan, glavu u produžetku trupa pogleda usmjerenog ispred vas, uvučenog trbuha, opuštenih ramena, ali aktivnih mišića oko lopatica, rukama radite pokret naprijed- nazad suprotna ruka noga kako bi ramena sudjelovala u hodanju. Korak započinje na peti i zatim prenosite težinu preko cijelog tabana do prstiju uz aktivaciju mišića noge i istostrane polovice stražnjice kako bi se tijelo pomicalo prema naprijed.

Položaj noge i stopala je u ravnini kuka, a ne na široko. Brzinu hodanja prilagodite svojim trenutnim sposobnostima. Ukoliko vam je hodanje dio treninga budite u svome tijelu, slušajte kako vam se ubrzava puls i disanje, da li radite pravilne korake, pokrete rukama, osluškujte aktivaciju mišića, mijenjajte ritam hodanja i staze kako bi ste napredovali. U trenucima kada osjetite zamor
mišića istegnite se uz predložene vježbe sa slika. Uživajte u prirodi, svježem zraku, pokrenite energiju i upoznajte svoje tijelo kroz najjednostavniji fitness program- hodanje!

Regional Expess