Regional Express, 27.06.2015, Morski savjeti za akutne i kronične tegobe sustava za pokretanje

srp 1, 2015 | Iz medija

Živjeti blizu mora povlastica je koje ponekad nismo svjesni. Malo korisne šetnje do omiljene plaže, blagodati koračanja po šljunku, pijesku ili stjenovitoj obali, slana voda i svjež zrak, masaža i rekreacija- spa wellness za koji ne trebamo potrošiti ni kune. Dobrobiti te povlastice biti će velike za vaš um i tijelo, vaše zdravlje tijekom jeseni i zime. Ne zaboravite: naše tijelo pamti i dobro i loše. Neka zato uvijek bude više dobrih i pozitivnih doživljaja, misli i osjećaja te funkcionalnog i cjelovitog vježbanja.

Da bi vam plivanje i boravak u moru donijeli opuštanje, zdravlje i smanjili tegobe treba poštovati svoje mogućnosti i znati što je poželjno, a što opasno kod nekih kroničnih oboljenja. U suprotnom, mogli bi ste se pridružiti skupini ljudi koja će tijekom jeseni patiti od bolova i neugodnosti, jer niste znali što ne smijete.

Preporuke koje slijede nisu način liječenja, već isključivo upute što bi  trebali izbjegavati da ne pogoršate svoje stanje ako je riječ o kroničnoj bolesti. Ukoliko ste u akutnoj fazi, imate jake bolove i pogoršalo vam se stanje, potražite pomoć fizijatra bez odgađanja.

Artroza koljena- prsno plivanje trebate izbjegavati zbog trzajnih pokreta u koljenu i opterećenja na rubne dijelove hrskavice.

Kombinirajte leđni i slobodni (kraul) stil plivanja u kojem ćete na pravilan način aktivirati mišiće nogu, pokretljivost u zglobu i  povećati njihovu snagu, a pritom nećete opteretiti hrskavicu. Preporuka je i hodanje u plitkoj vodi, visine do iznad koljena, u početku polako, a zatim sve brže.

Artroza kuka-  kao i artroza koljena zahtijeva očuvanje pokretljivosti u zglobu, te jačanje mišića koji ga okružuju. Izbjegavajte prsno plivanje, ali u vertikalnoj poziciji ili na leđima u plitkoj vodi radite vježbe privlačenja koljena na prsa, žabice, odmicanja nogu naprijed, u stranu i natrag.

Križobolja- voda, naročito temperature 32-33°C ima velik relaksirajući učinak na mišiće i važno je sredstvo u kineziterapiji akutnih i kroničnih bolesti kralježnice. Temperatura mora je značajno manja, zato neka ulazak u vodu bude postepen. Prvo samo hodajte kroz plićak, nastavite hodati u vodi do razine struka jer time jačate mišiće nogu i zdjelice, što pomaže u rasterećenju donjeg dijela leđa. Neka leđni stil plivanja bude najviše zastupljen, jer će vam pokreti ruku i trupa istezati, opuštati i jačati mišiće duž cijele kralježnice. Povremeno možete koristiti prsni ili slobodni stil plivanja.

Reumatoidni artritis- sunce i more u kroničnoj i kontroliranoj bolesti uglavnom daju pozitivne učinke. Hodajte u plitkoj vodi i plivajte stilom koji vam najviše odgovara. Izbjegavajte hladno more i preduge dionice plivanja. Učinci vježbanja se zbrajaju. Dokazano je da vježbanje npr. tri puta na dan po 10-15 minuta ima isti pozitivan učinak na organizam kao i vježbanje jedan put na dan u trajanju od 45-60 minuta.

Bolni sindromi u ramenom zglobu- ukoliko patite od jakih bolova ili ne možete normalno koristiti ruku, plivanjem možete pogoršati stanje. Izbjegavajte leđni i slobodni stil plivanja zbog prevelikih amplituda pokreta ruku koje dodatno mogu oštetiti hrskavicu, ligamente i tetive oko zgloba. Ako ne možete izbjeći plivanje, neka to bude prsni stil, ali oprezno. Ono što vam može pomoći je relaksirajući i opuštajući učinak tijela uronjenog u vodu i vježbe u vodi. Vježbajte u vodi do visine ramena i neka ruke cijelo vrijeme budu u moru. U tom položaju polako radite sve kretnje u ramenu.

Spondiloza i problemi u vratnoj kralježnici- prsno plivanje je strogo zabranjeno i treba ga potpuno izbjegavati zbog lošeg položaja glave i kružnih pokreta ruku. Prsni stil plivanja pojačava napetost u već napetim mišićima vrata, pojačava pritisak koštanih izbočina i mekih tkiva na izlazište živaca, može povećati bolove, trnjenje, glavobolje i vrtoglavice. Koristite leđno plivanje, plutanje na vodi da se opustite, vježbe u plitkoj vodi, osvjestite svoje loše držanje i vaš govor tijela u kojem podižete ramena i uvlačite glavu u njih. Izdužite vrat, pogled usmjerite ravno ispred sebe i spustite ramena.

Povećana tjelesna težina zasigurno predstavlja najveći rizik za oboljevanje od raznih bolesti pa tako i koštano- zglobnih. Iskoristite kretanje u vodi da bi ste zavoljeli fizičku aktivnost i lučenjem hormona sreće naučili tijelo da bude ovisno o njoj te traži fizičku aktivnost kroz cijelu godinu. Žustro hodanje i trčanje kroz vodu u kombinaciji s plivanjem i vježbama 3-4 puta tjedno u trajanju do 45 minuta (ili u kraćim intervalima) neće biti stresno za vaše zglobove, a kalorijsku potrošnju izjednačit ćete s laganim trčanjem.

Da bi ste se osjećali bolje, vratili energiju, izbacili toksine iz tijela, poboljšali vaš imunitet i živjeli ispunjen život tijelu trebate dati pokret i kretanje.

Regional Express