Regional Express, 27.2.2015, Fitness u proljeće

velj 27, 2015 | Iz medija

Iako nas vremenske prilike zbunjuju, u zraku se osjeća, a hunjavica neke podsjeća da dolazi meni najljepše godišnje doba, proljeće. Istočnjačke filozofije nas uče da s buđenjem i promjenama u prirodi moramo i svome tijelu pružiti promjene i dati mu zasluženu pažnju. Viroze, gripa, vodene kozice uz tmurno i kišovito vrijeme većinu nas je predugo zatočilo u kuće i zatvorene prostore.

Kao i svake godine obećavate si po stoti puta da ćete čim grane sunce početi hodati, vježbati, zdravo se hraniti i krenuti na detoksikaciju organizma od teške hrane i ljenčarenja. Svjedok sam da ta obećanja dajemo ali prebrzo i zaboravljamo. Da li vas loša iskustva i bolovi iz prethodnih godina mogu pokrenuti??? Proljeće je aktivno godišnje doba. Prvo sunce obasja zapuštene vrtove i naše tijelo, napuni nam baterije i mi zasučemo rukave i krenemo punom brzinom sve dovesti u red.

Međutim, zaboravljamo važnu činjenicu, a to je da smo do jučer uglavnom sjedili, ležali, grickali i svoja tijela od glave do pete zapustili u zimskom snu. Zato vam svima, iz svog velikog svakodnevnog iskustva, pišem danas ove preporuke uz želju da ćete ih uvažiti i pomoći svome tijelu da se pripremi za radnu akciju koja ga očekuje. Umjereno brzo hodanje uz vožnju bicikla svakako preporučujem neovisno o tome koliko ste se ulijenili. Pravilno funkcioniranje svih vaših organskih sustava ovisi o opskrbi tijela kisikom i izbacivanju štetnih tvari.

Drugi korak proljetnog fitnessa je povećati mobilnost svoga tijela uz vježbe na slikama. Radite ih svakodnevno do dvadeset sekundi. Radovi u vrtu, trčanje, sagibanje, preskakanje, balansiranje, promjene smjera kretanja i sve aktivnosti koje će vam pasti na pamet traže gipkost vaše kralježnice i ostalih mišićno- zglobnih regija. Da li mislite da je vaša kralježnica uz ostale dijelove tijela i uspavan živčani sustav sposobna to odraditi ako ste cijelu zimu sjedili pogrbljeni, ležali i minimalno se kretali? Statistike pokazuju da je učestalost pojave bolnih leđa i povreda sustava za pokretanje veća u proljeće.

Regional Express