Regional Express, 28.03.2015, Nordijsko hodanje ili hodanje sa štapovima – fitness na otvorenom

ožu 29, 2015 | Iz medija

Nedavno sam imala priliku pridružiti se mlađim kolegama i profesorici Gordani Furjan Mandić sa Kineziološkog fakulteta u Zagrebu na njihovoj terenskoj nastavi u Dugoj Uvali i odraditi praktičnu nastavu iz nordijskog hodanja. Kada nešto isprobaš na vlastitom tijelu tek tada shvatiš kolike su dobrobiti takvog fitness hodanja sa štapovima. Iako ga većina povezuje sa starijom populacijom jer najčešće upravo njih vidimo kako prakticiraju takvu rekreaciju, došlo je vrijeme da ga uvrstimo u fitness program na otvorenom za sve dobne skupine.

Nordic walking ili nordijsko hodanje je oblik kineziološke aktivnosti kojom utječemo na aktiviranje mišića cijelog tijela (posebno sam osjetila sama na sebi stražnje mišiće ruku, ramena, leđa, trbuha, stražnjice i ono što nam je svima u problemu- mišiće oko i između lopatica), intenzitet aktivnosti je u zoni idealnoj za razvoj funkcionalnih sposobnosti i sagorijevanje
masnoća (znanstveni dokazi govore o 20-40% povećanju potrošnje kalorija u odnosu na običan hod). Nadalje, takvim hodanjem utječete na sve komponente zdravstvenog fitnessa (kondiciju, snagu, fleksibilnost, ravnotežu) i smanjujete opterećenje na zglobove koljena ukoliko imate višak kilograma te naučite pravilno hodati koristeći svoja ramena i ruke.

Najvažnije za samu aktivnost je odabir kvalitetnih štapova kojih u ponudi ima mnogo. Odaberite one koji su lagani i čvrsti da podnesu jače oslanjanje o njih i da vam koriste i kao rekvizit za vježbanje. Druga važna preporuka je usvajanje same tehnike hodanja sa štapovima. Vjerujte mi, ne možete to sami naučiti. Zato nas slobodno kontaktirajte za upute o savladavanju tehnike. Moje iskustvo bilo je jako pozitivno, cijelo tijelo nagrađeno drugačijom aktivacijom mišića, a psihološki moment snažan jer si okružen zelenilom i uživaš u prirodi.

Regional Express