Regional Express, 30.06.2015. Stiže ljeto – da li je vrijeme za pauzu od vježbanja?

svi 31, 2015 | Iz medija

Svake godine kraj svibnja baca u očaj veliki broj rekreativnih vježbača – pauzirati, plivati ili nastaviti vježbati pod stručnim vodstvom?
Primorski zavičaj osim turističke sezone krasi i sezona vježbanja koja traje od prvih kiša – listopada, do prvih temperatura zraka nešto iznad 20°C – svibnja. Kod nas se sve računa sezonski ili po trajanju školske godine, pa kada završi škola prestaju sve nastavne i izvan nastavne aktivnosti kako djece tako i odraslih jer svi smo na moru, puno plivamo, krećemo se i boravimo na otvorenom. Da li je to uistinu tako?

Čestitam svim onim osviještenim rekreativcima koji vježbanje i kretanje osjećaju, žive i konzumiraju 365 dana u godini ili najmanje tri puta tjedno sat vremena što bi ukupno bilo samo šest dana vježbanja u godini. Šest dana od tristo šezdeset i pet ne čini se kao velika brojka, ipak puno više dana provedemo sjedeći i odmarajući. Ne kažem da se ne treba odmarati, odmor je važan kao hrana, tekućina i kretanje, ali može biti aktivan ili pasivan. Ukoliko nam je posao manje fizički zahtjevan, naše tijelo će se više energizirati laganom aktivnošću koja će pokrenuti cirkulaciju i nahraniti tijelo kisikom nego da odspavamo pola sata, a vježbe istezanja će otkloniti umor svima koji fizički naporno radimo i dati nam energiju za obaveze koje nas čekaju nakon posla. Upravo zbog svega toga ljeto nije razlog za nikakve pauze od kretanja ili vježbanja. Sve motoričke sposobnosti koje smo marljivo razvijali tijekom godine već nakon dva tjedna početi će opadati. Koliko god mislili da ćemo ostati aktivni u istom intenzitetu i ekstenzitetu, iz vlastitog iskustva i iskrenih priznanja rekreativnih vježbača, to će jako malo nas održati. Ljeti se sve svodi na brzo osvježenje u moru, a ne plivanje, izbjegavanje hodanja jer je pre toplo i dugotrajno izležavanje na suncu ili u hladovini.

Upravo zbog svega navedenog ljeto može biti idealno vrijeme da započnemo sa nekom umjerenom aktivnošću ako imamo godišnji odmor ili da nastavimo onu aktivnost koju najviše volimo u večernjim ili jutarnjim satima, prije posla, nakon mora ili u vrijeme kada se nikako ne preporučuje izlagati sunčevim zrakama. Rekreacijski centri koji rade cijelu godinu klimatizirani su, a programi vježbanja intenzitetom prilagođeni vremenskim uvjetima i usmjereni na održavanje postignutih sposobnosti. Ljeti trebamo upravo to!  Sačuvati snagu, kondiciju i fleksibilnost te dodati blagodati opuštanja morskom vodom, udisanje aerosola i skupljanje D vitamina i topline Sunca.

Regional Express